Umre nedir?

Umre kelimesi en genel anlamıyla “ziyaret etmek” anlamına gelmektedir. Dini açıdan bakıldığında umre; ihramlı olarak Kabe’nin tavaf edilmesi, Safa ve Merve tepeleri arasında sa’y yapılması ve tıraş olunup ihramdan çıkılması ile tamamlanan bir ibadettir. Umre ibadeti müminin manevi dünyasını geliştirmesi ve yenilemesinde çok önemli bir yere sahiptir. Umreye gidenler, Yüce Allah’ın misafiri olarak tevhidin merkezine gittiklerinin farkında olmalıdır. Zira, umre müminler için bir arınma ve farkındalık kazanma fırsatıdır. Peygamber Efendimiz (s.a.v) mübarek hayatı boyunca umre ibadetine büyük önem vermiştir.

Umreye nasıl gidilir?

Umreye gitmek için öncelikle sizin için en doğru tarihi ve umre programını belirlemeniz gerekmektedir. Bunun için sitemizin umre turları sayfasından bütçenize en uygun umre turunu kolaylıkla bulabilir ve bizimle irtibata geçerek İSPİR TOUR'un kalitesi ve güvencesi ile umre ibadetinizi rahatlıkla yerine getirebilirsiniz.

Umre yolcuğu için hazırlık nasıl yapılmalıdır?

Umre yolculuğuna çıkarken kalınacak sürede yeterli olabilecek miktarda elbise almak gerekir. Erkeklerde ihram bezleri ile birlikte; saç tıraş makinesi, kese, lif, kokusuz sabun, çatallı iğne, dikiş iğnesi, iplik gibi malzemelere ihtiyaç duyulabilmektedir. Ayrıca umre seyahati öncesindeki son bir-iki gün dinlenerek geçirilmelidir.

Bunların dışında hasta olanların ilaçlarını ve varsa raporlarını mutlaka yanlarına almaları önerilir. Önemli hastalıkları olan umreciler; ilaçlarını uçağın bagajına giden çantalara değil de uçağın içine kendileriyle birlikte aldıkları küçük çantaların içine koymalıdır. Aksi durumda umreciler uçak Mekke yahut Medine havalimanlarına inene ve pasaport kontrolünden geçilene kadar ilaçlardan mahrum kalabilmektedir.

Umrenin fazileti nedir?

Umre, Allah’ın davetini kabul edip yola çıkmak, O’nun “Evim” dediği Kabe’yi ziyaret etmektir. Bir müminin evinden ayrılıp kutsal topraklar için yola çıkması ve Kabe’yi ziyaret etmesi, yaratıcısına olan sevgisine işarettir. Nasıl ki uzunca bir süre boyunca ailemizden uzak kaldığımızda evimizi, annemizi, babamızı veya çocuklarımızı özlüyorsak, bir Müslüman olarak rahman olan Rabbimizin çağrısına kulak vermeli ve aynı özlemle bu kutlu yolculuğa çıkabilmeliyiz.

Umrenin faziletine ilişkin çok sayıda Hadis-i şžerif bulunmaktadır. Bu Hadis-i şžerif’lerden bazıları şu şekildedir:

İbnu Abbas (r.a.) anlatıyor: “Resulullah (s.a.v.) buyurdular ki:

“Hacla umrenin arasını birleştirin. Zira bunlar tıpkı körüğün demirdeki pislikleri temizlemesi gibi günahları temizler.” (Nesai, İbnu Mace)

“Ramazan ayında yapılan umre, hacca denktir.” (Tirmizi, Hac, 90. III, 276)

Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur: “Hacılar ve umre yapanlar Allah’ın (evinin) ziyaretçileridir. Kendisine dua ederlerse dualarına icabet eder, O’ndan bağışlanma dilerlerse onları bağışlar.” (Ibn Mace)

“Bir umre, diğer umreye kadar arada işlenenler için kefarettir. Hacc-ı Mebrur’un (kabul edilmiş haccın) karşılığı cennetten başka bir şey değildir” (Buhari, Müslim)

Hz. Aişe (r.a) der ki: “Ey Allah’ın Resulü, kadınlara da cihad var mı?”

“Evet, içinde savaş olmayan bir cihad var ki hac ve umredir” (İbn Mace)

“Ramazanda yapılan bir umrenin sevabı bir haccın sevabına eşittir.” (İbn Mace, Menasik, 45)

Umrenin hükmü nedir?

Ömürde en az bir kere umre yapmak Hanefi ve Maliki mezheplerine göre müekked sünnet, şžafii ve Hanbeli mezheplerine göre ise farzdır. Hanefi mezhebinden bazı alimler, umrenin vacip olduğunu belirtmektedirler. İmkanı olanların fırsat bulabildikçe umre yapmaları tavsiye edilmekle birlikte; bu sevabı çok, günahlara kefaret olduğu bildirilen ibadetten mahrum kalınmaması önerilmektedir.

Umre ne zaman yapılır?

Umre, hac günleri haricinde yılın her zamanı yapılabilen bir ibadettir. Bu nedenle Arafat gününden Kurban Bayramı’nın dördüncü gününe kadar olan süre (hac günleri) haricinde yılın her vakti yapılabilir.

Umre nasıl yapılır?

Umre ibadeti için öncelikle mikat sınırlarında ihrama girilmelidir. Ardından telbiye, tekbir, tehlil ve salavat-ı şerif getirilerek Mekke-i Mükerreme’deki Harem-i şžerif’e gidilir. Kabe’nin etrafında yapılan tavafın ardından Safa ve Merve tepeleri arasında say yapılır. Tıraş olunup, ihramdan çıkılması suretiyle umre tamamlanmış olur.

Umrenin farzları ve vacipleri nelerdir?

Umrenin; ihrama girmek ve tavaf yapmak üzere iki farzı vardır. Bunlardan ihram şart, tavaf ise rükündür. Say yapmak ve tıraş olmak ise umrenin vacipleri arasındadır.

İhram nedir? İhrama nasıl girilir?

Umre yapmak için ilk önce ihrama girmek gerekir. Umre için ihrama girenler “izar” ve “rida” denilen iki parça örtüye bürünürler. Ancak ihrama girmek yalnızca dünyanın süslü elbiselerini terk etmek değildir. Bir anlamda kefeni simgeleyen ihram, dünyayı ve dünyevi hisleri de terk etmek demektir. İhram örtüleri makamdan, mevkiden ve dünyadan soyunmanın simgesidir. İhramlı kişi kendisine süslü elbiseleri uzak ettiği gibi günahları ve çirkin işleri de kendisinden uzaklaştırır. Umreci, ihram örtüsüne büründüğü gibi tevazu ve takva elbisesine de bürünür. İhram kelime anlamı olarak “haram kılmak” demektir. Bu kapsamda ihram; normal zamanlarda dinen yasaklı olmayan bazı iş ve eylemleri yasaklamaktadır. Erkekler, iç çamaşırları da dahil olmak üzere elbiselerini çıkarıp ihram örtülerine bürünürler. Ancak bayanların kendi elbiseleri ihram örtüsü olarak kabul edilir. İhrama girmeden önce vücut temizliği yapılır ve abdest alınır. Mümkünse gusül etmek gerekir. Abdestini alan umreci, 2 rekat ihram namazı kılar ve niyet eder.

Umre için ihram niyeti nasıl yapılır?

İhram namazını kılan umreci: “Allah’ım ben umre yapmak istiyorum. Onu bana kolaylaştır, benden kabul eyle” diyerek niyet eder. Niyet ettikten sonra: “Lebbeyk Allahümme Lebbeyk. Lebbeyke La şžerike Leke Lebbeyk. İnnel Hamde Ven Nimete Leke Vel Mülk. La şžerike Lek” diyerek telbiye getirir. Telbiyenin manası şu şekildedir: “Buyur Allah’ım buyur. Buyur, senin hiçbir ortağın yoktur. ޞüphesiz hamd ve nimet sana aittir. Mülkün sahibi sensin. Senin hiçbir ortağın yoktur.”

İhram yasakları nelerdir?

Umre için ihrama girmiş bir kimse için yasaklı olan bazı hal ve eylemler şu şekildedir: “Kötü ve incitici söz söylemek, insanlarla mücadele ve münakaşa etmek, insanları kırmak, eş ile yakınlaşmak, bitkileri koparmak, av hayvanı avlamak, saç ve sakal tıraşı olmak, bıyıkları kesmek, vücudundan kıl koparmak veya tıraş etmek, tırnak kesmek, koku sürünmek, elbise giymek, erkeklerde başı, kadınlarda yüzü örtmek, eldiven, çorap veya topukları kapalı ayakkabı giymek” ihramın yasakları arasındadır.

İhramda yasaklı olmayan şeyler nelerdir?

İhramlı bir kimse için yasaklı olmayan durum ve eylemler şu şekildedir: “Dikişli kemer bağlanabilir. Dikişli çanta taşınabilir ve omuza asılabilir. Saat kayışında dikiş olabilir ve yüzük takılabilir. Yara üzerine sargı sarılabilir. Kokusuz sabun kullanılabilir. İhram örtüleri çıkarılıp yıkanabilir, başka örtülerle değiştirilebilir. Başa değmeyecek şekilde şemsiye kullanılabilir, ağaç ve çadır gölgesinde durulabilir.”

İhramdan nasıl çıkılır?

Umrenin say’ini tamamladıktan sonra saçlar tıraş olunarak veya kısaltılarak ihramdan çıkılır. İhramdan çıkışta Hanefi mezhebine göre başın en az dörtte birini tıraş etmek veya kısaltmak gerekir. Kadınlar ise ihramdan çıkarken başlarının dörtte birindeki saçlarının tamamının uçlarından en az bir parmak boğumu kadar kısaltmalıdırlar. Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre başın tamamını tıraş etmek veya kısaltmak icap eder. ޞafii mezhebinde ise en az üç kıl kesmek yeterlidir.

Tavaf nasıl yapılır?

Evrende maddenin en küçük parçası atomdan, en büyük galaksilerine kadar her şey bir eksen ve nizam dairesinde dönmektedir. Bu anlamda tavaf; kainıtın ve yaradılışın bir özeti gibidir, ilahi takdire ve teslimiyete boyun eğişin sembolüdür. Umre niyetiyle Rabbi’nin davetine icabet eden her renkten, her ırktan ve her dilden insan Kabe-i Muazzama’da tavaf için omuz omuzadır. Orada hiçbir sınıf farkı yoktur, herkes eşittir ve Yüce Allah’ın misafiridir. Tavaf, Hacerü-l Esved’in bulunduğu hizadan başlanıp Kabe’nin sol tarafa alınması ve etrafında yedi defa dolaşılması ile yapılan bir ibadettir. Kabe etrafında dönülen her tura bir şavt denilmektedir. Toplamda 7 çeşit tavaf bulunmaktadır. Bunlar; “kudüm tavafı, ziyaret tavafı, umre tavafı, veda tavafı, nezir tavafı, nafile tavafı ve tahiyyetü’l mescid tavafı” şeklindedir. Tavafın geçerli olabilmesi için bazı şartlar bulunmaktadır. Bunlardan ilki niyettir. Niyetsiz yapılan tavaf geçerli olarak kabul edilmez. Niyet haricinde tavaf yapabilmek için ihramlı olmak, tavafı Kabe’nin etrafında yapmak ve tavafı 7 şavtla tamamlamak gerekir. Tavafın, abdestli yapılması vaciptir. Tavaf sırasında abdesti bozulan kişi tekrar abdest tazeleyerek kaldığı şavttan tavafa devam edebilir veya ilk şavttan başlayabilir. Özellikle umreye gelen çok sayıda yaşlı ya da sağlık sebepleriyle yürüyemeyecek durumda olan kimse olduğu için bu kişiler tekerlikli sandalyelerle tavaf yapmakta ve zaman zaman araçlarını insanların ayak topuklarına çarpabilmektedir. Bu çarpma sırasında topuk kısımlarında küçük de olsa yaralanmalar, kanamalar olabilmekte ve abdest bozulabilmektedir. Böylesi durumlarda kanamanın durmasını beklemek ve abdesti yeniden alarak tavafa öyle devam etmek gerekir. Bunun haricinde; “tavafı avret mahalli kapalı olarak (setr-i avret) ve sol omuz Kabe’ye dönük olacak şekilde yapmak, tavafın ilk şavtına Hacrer-ül Esved’in hizasını geçmeden başlamak, tavafı yürüyerek yapmak, tavafı hatimin dışından yapmak, tavafı yedi (7) şavta tamamlamak ve tavaf sonunda iki rekat tavaf namazı kılmak” umrede tavaf ibadetinin vaciplerindendir.

Umre tavafı için nasıl niyet edilir?

Allahım! Umre tavafı yapmak istiyorum. Bunu bana kolaylaştır ve benden kabul eyle. Aziz ve celil olan Allah rızası için umre tavafı yapmaya niyet ettim. Allahım! Salat Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v) ve onun ailesinin üzerine olsun.

Umrede say nasıl yapılır?

Dinimizde say, Hz. Hacer’in oğlu Hz. İsmail’e su bulmak için Safa ve Merve tepeleri arasında su arayışı içinde koşması hadisesine dayanmaktadır. Koşmak veya hızlı yürümek anlamlarına gelen say, ilahi bir arayışı simgelemektedir. Tavaf ibadetini tamamlayan her umreci Safa ve Merve tepeleri arasında say yaparak, burada manevi bir rızık ve saadet arayışındadır. Say umrenin vacipleri arasında olup, Safa ve Merve tepeleri arasında toplamda 7 defa gidip ““ gelmek (7 şavt) sureteyle yapılmaktadır. Safa tepesine gelen umreci: “Allah’ım senin rızan için umre sa’yi yapmak istiyorum. Onu bana kolaylaştır ve benden kabule eyle” diyerek niyet eder. Ardından Merve tepesine doğru dua ve zikir ile yürünür. Erkekler, say alanında yeşil ışıklarla belirlenmiş bölgede koşar adımlarla yürür. Buna hervele denir. Bu şekilde Merve Tepesi’ne gelindiğinde bir şavt tamamlanmış olur. Ardından Merve’den Safa’ya doğru yürünür. Burada da erkekler, yeşil ışıklar ile belirlenen yerde koşar gibi hızlı adımlarla yürümelidir. Safa Tepesi’ne gelindiğinde bir şavt daha tamamlanmış olur. Say, yedinci (7.) turda Merve tepesinde biter. Say bitince tıraş olunup, ihramdan çıkılır. Bu durumda ihram yasakları da sona ermiş olur.

Umre sırasında edep ve adap

Hem Mekke-i Mükerreme hem de Medine-i Münevvere; Resul-i Ekrem Efendimiz’in (s.a.v) ve onun ashabının nice mübarek hatıralarının bulunduğu yerlerdir. Özellikle bu mukaddes yerlerde abdestli ve de Yüce Mevla’yı sürekli niyaz halinde bulunmak ve dahi kimseyi kırmamak, incitmemek bilhassa çok önemlidir. Mukaddes topraklara gelenlerin mutlak surette kendi aşırılıkları ile meşgul olmaları; tövbe, istiğfar ve ibadetle vakit geçirmeleri gerekmektedir. İnsanları hor görmek veya onları incitmek mukaddes topraklarda yapılabilecek en bedbaht davranışlar arasındadır. Bu konuyla ilgili bir kıssa da; hisse sahiplerine şöyle aktarılmaktadır: Bir Kediye Bile “Pişt” Diyemezsin Bir alim, Gavs-ı Sani Hazretleri’ne gelerek, “Efendim! Müsaade ederseniz Medine’ye taşınmak istiyorum. Peygamber Efendimiz’e (s.a.v) duyduğum iştiyak her geçen gün artmakta. Oralarda yaşamak, ravzasına yüz sürmek en büyük muradım. Müsaadeniz olursa ömrümün geri kalan kısmını Peygamberimiz’in (s.a.v) komşusu olarak geçirmek istiyorum.” dedi. Gavsi Sani Hazretleri: “Orada bir kediye bile pişt diyemezsin, gözün alıyor mu?” diye sorunca, o alim: “Efendim, kendi çocuklarıma da mı kızamam?” dedi. Gavs-ı Sani Hazretleri, “Evet! Bir kediye bile pişt diyemezsin” dedi.

1993 yılında faaliyete başlayan İspir Turizm hac, umre ve kültür turları alanlarında hizmet vermektedir. Merkezi ANKARA ’da bulunan İspir Turizm; Ankara, Bursa, Yalova şubeleriyle tüm faaliyetlerini Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı işbirliğiyle yürütmektedir..